Ψίθυροι πάνω από τον Αμβρακικό

Τι είναι;

Πρόκειται για ένα χωροευαίσθητο παιχνίδι που για να το παίξετε χρειάζεται η φαντασία σας, η διάθεσή σας για εξερεύνηση της περιοχής της Κόπραινας και μια ταμπλέτα Android που θα σας δώσει το ΚΠΕ Αράχθου. Ακόμη και αν ξέρετε την περιοχή το παιχνίδι θα σας οδηγήσει να τη δείτε μέσα από την οπτική γωνία των τριών ιστοριών που το απαρτίζουν. Στόχος σας είναι να τοποθετήσετε επεισόδια των τριών ιστοριών στα σημεία που αυτά διαδραματίζονται.

Το παιχνίδι δεν θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε τρίτους χωρίς την άδειά μας ούτε να παραχθούν από τον κώδικα του παιχνιδιού νέα έργα/παιχνίδια.

Η εφαρμογή ίσως να μην είναι ακόμη ορατή, σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστε αργότερα.

Που και πότε;

Το παιχνίδι θα παίζεται στην περιοχή της Κόπραινας από την άνοιξη του 2017. Θα μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές που επισκέπτονται το ΚΠΕ Αράχθου με το σχολείο τους.

Οι παίχτες μπορούν να παίξουν ατομικά ή σε ομάδες. Κάθε ομάδα, ανεξάρτητα από το πόσα μέλη έχει, μπορεί να συμμετέχει με μια συσκευή μόνο.

Η συμμετοχή των σχολείων είναι προαιρετική και δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση των μαθητών/-τριών.

Σημειώνουμε πως λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και απαιτήσεις των μαθητών/-τριών, η ασφάλειά τους, καθώς και το επιδιωκόμενο μαθησιακό αποτέλεσμα όσον αφορά τόσο το σχεδιασμό του παιχνιδιού όσο και την επιλογή του περιεχομένου.

Πως;

Για να συμμετέχεις στο παιχνίδι χρειάζεται οπωσδήποτε μια συσκευή Android, που θα παρέχει το ΚΠΕ Αράχθου. Η συσκευή θα πρέπει να έχει κάμερα ώστε να μπορεί να διαβάσει τις ετικέτες.

Οδηγίες

Το παιχνίδι ξεκινάει και τελειώνει ταυτόχρονα για όλες τις ομάδες.

Κάθε ομάδα παίζει παράλληλα με τις υπόλοιπες και κερδίζει η ομάδα που α) θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους και β) σε περίπτωση ισοβαθμίας κερδίζει η ομάδα που ολοκλήρωσε πρώτη τις συνδέσεις.

Τρεις ιστορίες

Το περιλαμβάνει επεισόδια από τρεις ιστορίες: «Άνθρωποι, ονόματα, ιστορία», «Ζώα - πουλιά - φυτά και ψάρια» και «Περίγυρος».

Η είσοδος στο παιχνίδι

Δεν χρειάζεται κωδικός πρόσβασης για το παιχνίδι, απλά δώσε το όνομα της συσκευής σου.

Οι τρεις ιστορίες

Μπορείς να επιστρέψεις σε αυτή την οθόνη και να επιλέξεις όποια ιστορία θες, με όποια σειρά θες.

Κάθε επεισόδιο διαδραματίζεται σε διαφορετικά σημεία τα οποία πρέπει να βρεις.

Μπορείς να διαλέξεις όποιο επεισόδιο από όποια ιστορία θέλεις και να επισκεφθείς τα σημεία με όποια σειρά θες.

Πώς ξέρεις όμως που θα πας; Θα σε βοηθήσει ο Χάρτης.

Ο Χάρτης

Στο χάρτη έχουν τοποθετηθεί τα σημεία που συνδέονται με τα επεισόδια. Στην αρχή του παιχνιδιού κάθε σημείο έχει πάνω του ένα ερωτηματικό σαν και αυτό

Ο χάρτης επίσης αποτυπώνει τη θέση σου στο χώρο.

Κάθε ένα ερωτηματικό στο χάρτη αντιστοιχεί σε μια ετικέτα QR. Η ετικέτα QR έχει τη μορφή γραμμωτού κωδικού (barcode) που σκανάρεις με την κάμερα του κινητού πατώντας το κουμπί που έχει αυτή τη μορφή: .

Οι ετικέτες QR είναι τοποθετημένες σε κρίσιμα σημεία στην περιοχή που παίζεται το παιχνίδι.

Για να βρεις μία ετικέτα QR θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα ερωτηματικά στο χάρτη και τα επεισόδια των ιστοριών. Τα επεισόδια των ιστοριών δεν σου δίνουν από μόνα τους αρκετή πληροφορία γι'αυτό ειναι απαραίτητος ο συνδυασμός τους με το χάρτη αλλά και η δική σου ικανότητα για παρατήρηση και ψάξιμο στην περιοχή.

Μόλις βρεις την ετικέτα QR και τη σκανάρεις τότε στη θέση του ερωτηματικού πάνω στο χάρτη εμφανίζεται ένα και στην οθόνη που περιέχει τα επεισόδια της κάθε ιστορίας εμφανίζεται η φωτογραφία του σημείου και μία μικρή περιγραφή.

Σύνδεση ιστορίας με σημείο στο χάρτη

Όταν βρεις ένα σημείο θα πρέπει να το συνδέσεις με ένα επεισόδιο μίας ιστορίας (είτε αυτή που διάλεξες από την αρχή είτε κάποια άλλη που μπορεί τελικά να ταιριάζει καλύτερα – μπορείς να επιλέξεις ελεύθερα).

Ο Χάρτης

Ο χάρτης δείχνει τις θέσεις των σημείων. Θα πρέπει να εντοπίσεις τις ετικέτες

Σύνδεση ιστορίας με σημείο

Πατώντας το λουκέτο μπορείς να συνδέσεις ένα επεισόδιο με ένα σημείο. Μπορείς και να καταργήσεις τη σύνδεση, με πέναλτυ 3 πόντων.

Για να συνδέσεις το επεισόδιο με ένα σημείο θα πρέπει α) το επεισόδιο να φαίνεται στο πάνω μέρος της οθόνης σου β) η εικόνα του σημείου με την περιγραφή του στο κάτω μέρος και γ) να πιέσεις το λουκέτο που βρίσκεται στο μέσον.

Διάβασε προσεκτικά την ιστορία και τις περιγραφές για να κάνεις τη σωστή σύνδεση. Για κάθε σωστή σύνδεση κερδίζεις πέντε πόντους. Αν θεωρείς ότι έχεις κάνει λάθος μπορείς να αποσυνδέσεις ένα μέρος της ιστορίας από ένα σημείο αλλά αυτό έχει κόστος, χάνεις τρεις πόντους.

Πόντοι

Ετικέτες

Την μέρα του παιχνιδιού θα υπάρχουν ετικέτες σε διάφορα σημεία που πρέπει πρώτα να εντοπίσεις. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι απομακρυσμένα, και να χρειάζεται να περπατήσεις, ή κοντά σου. Μόλις εντοπίσεις μια ετικέτα, μπορείς να τη σκανάρεις μέσα από την εφαρμογή του παιχνιδιού.